Yrityksen perustaminen koronakriisin aikana
Yrittäjyys on aina kiehtonut minua. Olen yrittäjäperheestä, kotipaikkakunnallani kaikki olivat yrittäjiä ja mieheni on yrittäjä. Olen ahminut kaikki Taivas+Helvetti -kirjat. Rakastan ajatusta siitä, että kontrolli on omissa käsissä. Valta ja vapaus.
Toki tiedän, ettei yrittäjyys ole aina ruusuista. Siksi olenkin pysynyt päivätyössä kaikki nämä vuodet. Kartan riskejä viimeiseen asti.
Yrittäjäksi vaikka talous romahti?
Kun tilaisuus tarjoutui ja sain asiat järjestykseen mielessäni, laitoin pyörät pyörimään. Perustaisin yrityksen. Yritysideani perustuisi omaan osaamiseeni, tiesin sille olevan kysyntää ja alkuinvestointeja ei juuri tarvittaisi. Ihanan riskitöntä!
Sitten maailma muuttui tavalla, jollaista ei olla ennen nähty. Koronavirus lukitsi ihmiset koteihinsa, sai pörssikurssit syöksymään ja uhkaa monen yrityksen liiketoimintaa.
Kylmä hiki ja maailmanluokan ahdistus. Pitäisikö yrityksen perustaminen laittaa jäihin?
Poikkeustilanteen herraksi
Suomen hallituksen rajoitustoimet tulivat voimaan 18.3.2020. Ei-kriittisillä aloilla työskentelevien lapset siirtyivät kotikouluun ja päiväkoti-ikäiset lapset kotihoitoon. Yritysten toimitilat tyhjenivät, kun väki siirtyi kotikonttoreille.
Olin tehnyt liiketoimintasuunnitelmaa kotoa käsin. Yhtäkkiä kodista tuli lasten viihdytyskeskus, kotikoulu ja toisen yrittäjän työpaikka. Ensimmäisenä kotikoulupäivänä sain tehtyä tunnin töitä.
Yhden tunnin. Tästä ei tulisi mitään.
Huonot uutiset tulvivat mediassa. Läheisten hyvinvointi huolestutti. Taloustilanne kiristi hermoja. Miten tästä selvittäisiin, jos perheessä olisikin kaksi yrittäjää?
Seuraavana päivänä teimme ryhtiliikkeen aikataulutuksen suhteen ja tuplasimme lasten ruutuajan. Poikkeusolot vaativat äärimmäisiä keinoja. Johan alkoi homma toimia. Ehkä tämä tästä.
Intuitio ja rohkeus
Poikkeustilanne voi olla hyvä aika perustaa yrityksiä. Markkinat ja kuluttajakäyttäytyminen ovat murroksessa. Vakiintuneet toimijat saattavat joutua väistymään. Pulaan joutuneet yritykset joutuvat kehittämään uutta liiketoimintaa ja uusia tapoja toimia. Kaikki muuttuu, ehkä lopullisesti.
Nyt jos koskaan tarvitaan kekseliäisyyttä ja rohkeutta. Lisäksi tarvitaan herkkyyttä kuunnella intuitiota ja toimia sen pohjalta, kun järkiperusteluja ei ole aikaa punnita kunnolla. Nyt pitää uskaltaa luottaa ja toimia.
Niin minäkin tein. Seuraavalla viikolla rekisteröin Superskripti Oy:n.